English | KBATL Forum | Ana Sayfa

Okulumuz
Basında Okulumuz

Mucit Öğrencilerden Akıllı Projeler

KARAMAN Temizel Ünlü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, yürüyen bant sistemine robot kol yardımıyla “Yükleme Otomasyon Projesi” geliştirdi.

• KARAMAN’DA MÜCİT ÖĞRENCİLERDEN AKILLI PROJELER
  •  ÖĞRENCİLER YÜKLEME ROBOTU İLE OTOMASYON PROJESİ GELİŞTİRDİ
  •  10 m2’LİK ATÖLYE’DEN DÜNYA’YA

ÖRNEK PROJELER

Bahçe Otomasyanu

- KARAMAN’da genç beyinler teknolojiyi kovalıyor.

Toplam 415 öğrencisi ile Elektronik Elektrik Teknolojileri Alanı ve Bilgisayar Teknik Alanı olmak üzere 2 Bölümde eğitim veren Karaman Temizel Ünlü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Web Sayfası düzenleme projesinde de Türkiye birinciliği bulunuyor.

Danışmanlığını öğretmenler Salih Bayrampınar ve Abdülkadir Kıyı’nın yaptığı “Yükleme Otomasyon Projesi”ni Ahmet Şahin, Murat Doğan Hilal ve Ali Yağcı adlı öğrenciler hazırladı.

Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı bölümü öğrencileri tarafından Okul girişinde Vitrinde teşhir edilen proje, tüm okul öğrencilerine ve çevre okullardan gelen öğrencilerin dikkatini çekmeye başladı.

Eğitim Öğretim Yılı Beceri Tabanlı proje yarışmasında da Bölge birinciliği alan bu proje hakkında bilgiler veren Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı Şefi Öğretmen Salih Bayrampınar;

“Projemizde hedefimiz, yürüyen bant sistemine robot kol yardımıyla sürekli yükleme simülasyonu gerçekleştirmektir. Bu bağlamda A noktasından alınıp bant üzerine konan yük yürüyen bant sisteminde B noktasına ulaştığında robot kol yardımı ile otomatik olarak tekrar B noktasından alınıp A noktasına konularak işlem devam etmektedir.. Bütün yükleme esnasında araç plakası, tarih, saat, ürün cinsi ve miktarı hafızaya alınmaktadır. İstenirse hafızadaki bu bilgilere menüden sorgulanarak tarih sırasına göre sondan başa doğru sıralanmaktadır.

Yükleme esnasında kullanıcı hangi yükü, hangi plakalı araca, kaç adet olduğunu tuş takımı yardımıyla girmekte ve belirlenen adet miktarınca yükleme işlemi yapılmaktadır. Yükleme esnasında sayısal veriler led panoda görüntülenmektedir. Yükleme esnasında enerji kesintisi, mola veya herhangi bir sebepten dolayı ara verilirse işlem kaldığı yerden devam edebilmektedir. Modüller sayesinde sayısal veriler, ürün cinsi, adedi gibi kablosuz olarak açık alanda bir km. mesafedeki başka bir bilgisayara aktarılabilmektedir.”dedi.

“BAHÇE OTOMASYON PROJESİ”

Okulda öğrencilerin geliştirdiği Bahçe Otomasyon Projesi de, başlıca ilgi çekenler arasında yer alıyor. Projede, meyve bahçelerinde damla sulama işleminin Mikro denetleyicinin kontrolünde otomatik olarak zamana bağlı ya da toprağın nem oranını ölçerek otomatik olarak gerçekleştirilmesi sağlanıyor. Projede hedeflerinin, meyve bahçelerinde çiçek açma döneminde yaşanan don olaylarına karşı tedbir almak ve zararı en aza indirmek olduğunu belirten Salih Bayrampınar;

“Bu amaçla hava sıcaklığı sürekli kontrol edilmekte, risk oluştuğunda fıskiyelerin otomatik olarak devreye girmesi sağlanmaktadır. Böylece ağaçtaki çiçeklerin etrafında oluşturulan buz kitlesiyle zararın en aza indirilmesi hedeflenmektedir.

Yine don olayının önlenmesi amacıyla ayarlanan kritik sıcaklık değerlerinde fan sisteminin otomatik olarak devreye alınmasının simülasyonunu gerçekleştirmektir. Meyve bahçelerinde bulunan pano sulama motoru vb. araçların çalınmasına karşı güvenlik önlemlerinin sağlanmasıdır. Bütün bu işlemler içindeki yazılım sayesinde bir tek mikro denetleyici tarafından sağlanmaktadır.”dedi.

Karaman Temizel Ünlü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin hazırladığı projeler arasında ayrıca, Isparta’da Bölgeler Arası Proje Tabanlı Beceri yarışması'da birinci olan “Çok Yönlü Taşıyıcı” projesi de bulunuyor. Bu proje önceki yıl, kendi ekseninde 360 derece dönerek tekerlek sistemli taşıyıcı özelliği ile büyük ilgi uyandırmıştı.

Bilgisayar Teknik Alanı Şefi Öğretmen Osman Yavuz, eski bilgisayarlardan günümüz teknolojisine kadar uzanan parçaları da vitrinde teşhir ettiklerini belirterek, çeşitli üniversiteleri kazanan öğrencilerin de okul girişinde, bilgisayar monitöründe geçiş yaparak resimleri ile anıldıklarını belirtti. Yavuz, bunun mezun olacak öğrenciler içinde örnek teşkil ettiğini söyledi.

10 m2’LİK ATÖLYE’DEN DÜNYA’YA ÖRNEK PROJELER

Okul sadece bu 3 projeyle yetinmiyor. Okulda teknolojiyi kovalayan genç beyinler, bugüne kadar, Sumo Robotu, Asansör, Boy ölçer alet, Çizgi izleyen robot, Uçan Yazı, Hidrojen üretimi, sınıf yoklama sistemi, Türk Bayrağı Animasyonu, Mekanik Robot, Sensörlü otomatik kapı gibi buna benzer toplam 27 proje geliştirdi. Bu projelerde ise, Salih Bayrampınar, Abdülkadir Kıyı ile birlikte, Şerafettin Baloğlu, Barış Bilir Soylu, Ahmet Parlak ve Zekeriya Sezgin görev aldı.

Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı öğrencileri bütün bu proje imalat işlerini kısıtlı imkanlarla, 10 m2’lik alanda mini bir Ar-Ge Geliştirme Odasında yapıyor. Geniş ve büyük bir atölyeye ihtiyaç duyduklarını belirten Okul Müdürü Sabri Gezgin; “Öğrencilerimizin burada projelerini ve becerilerini ortaya koyabilmeleri için daha verimli bir çalışma ile ek bir binaya ihtiyaç duymaktayız.”dedi.

“Okulumuzun iki türlü amacı var. Birincisi üniversiteye öğrenci göndermek. İkincisi de piyasada, piyasanın ihtiyaç duyduğu vasıflı teknik eleman gücünü yetiştirmek.”diyen Sezgin ayrıca, bugüne kadar yapılan tüm projeleri de vitrinlerde teşhir ettiklerini belirterek;

“Böylece bu yapılan projeleri bütün çocuklarımız görüyor. Sonra ilköğretim okullarından okulumuza ziyarete gelen çocuklarımızın da dikkatlerini çekebiliyoruz. Okulumuz bundan sonrada iddialı projelerle çalışmalarına devam edecek. Ben bugüne kadar hem teknik hem beceri alanında emeği geçen tüm öğrenci ve öğretmen arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum.”dedi.

Karaman'da Uyanış (27.01.2011)

Bilgisayar Lisesi'nden Örnek Davranış (03.04.2008)
Bilgisayar Anadolu Teknik Lisesinden Anlamlı Proje (01.04.2008)
Okullarımız Almanya ve İspanya'dan Döndü (26.02.2008)